Теми, идеи и материали за заниманията у дома

28 март 2020

Здравейте, мили родители и вие, скъпи деца!

Настъпи време, за което мечтаеха децата – да бъдат по-дълго с мама и татко!

Всяко начало е трудно! Трудно е, когато едни навици трябва да се заменят с други, трудно е да промениш ежедневието си, така добре планирано и организирано, трудно е, когато нещо ново навлиза в живота ти така бурно и драстично, но нека покажем на децата си, че всяка ситуация  може да бъде нова възможност – за ново разбиране, за разширяване на съзнанието, за нови градивни идеи, а децата имат добре развито въображение.

Възрастта до 7 години е най-сензитивният период на човешкия индивид. На малките чувствителни и попиващи всичко създания им трябва хармония, красота и любов, за да могат да я претворят, растейки. Точно сега имат късмета да получат най-доброто – да бъдат с мама и татко по цял ден!

Майки и татковци, сега е вашето време да сътворите от семейството си първия екип за детето, а уменията за работа в екип са нужни през целия  му живот! Вие оформяте неговата ценностна система и модели на общуване и себеизразяване.  Ние, екипът от специалисти в ДГ 76 „Сърничка”, ще споделим с вас някои идеи, с които ще подпомогнем работата ви у дома  за развиване на тези умения и качества в децата, за развиване на увереността, самостоятелността, за развитие на фината моторика, която е пряко свързана с развитие на говора  при децата. Като цяло децата в предучилищна възраст учат чрез опита си, така че каквото и да правите заедно винаги ще бъде от полза.

Ето някои от темите и идеите, които сме споделили в следващите материали:

 

 

 

– Кое е плод и кое е зеленчук

– Думи с противоположно значение

– Кои животни са домашни, кои са диви

– Кога е ден, кога е нощ

– Кои са сезоните

– Месеците от годината/дните от седмицата

– Какво има в човешкото тяло и др.

 

– Оцветявайте, режете, лепете

– Упражнявайте правилен захват на молива

– Форми, цветове

– Приготвяйте храната заедно с децата си, насърчавайте ги да помагат в домакинската работа, да подреждат масата за хранене – чинии, прибори за хранене,салфетки…

– Запознайте децата с българските празници – Кукеров ден, Лазаров ден, Цветница, Великден, Бъдни вечер, Коледа и т.н. Нека не губим корените си. Децата са тези, които най-много обичат празниците, а когато дейно участват в приготовлението им са истински щастливи.

Нека създадем топлината у дома, тази топлина, при която вирусът не вирее и да я пренесем в обществото. Време е за обединение!

Материалите може да достъпвате по всяко време от новата ни секция „Материали за обучение“, която се намира в меню „Актуално“.

Част от материалите са във формат, който позволява разпечатване, ако имате тази възможност. Добавени са и линкове към интересни клипчета, които ще заинтригуват децата. Има теми, подходящи за по-малките и за по-големите – вие сами ще прецените на кои теми да наблегнете и кои ще са полезни за вашето дете. Ако изпитвате затруднения, моля, свържете се с нас!

Бихме се радвали да получим обратна връзка,  да ни покажете как се забавлявате заедно с децата си – изпращайте ни снимки, видео клипове.

Винаги, когато имате небходимост, можете да се свържете с нас по телефон, вайбър или e-mail за въпроси, коментари и дискусии!

 

Психолог: Илонка Иванова, тел. 0898641426, e-mail: ivanova_ilonka@abv.bg

Логопед: Екатерина Трайкова, тел. 0883399392, e-mail: ek.traikova@abv.bg

Ресурсен учител: Силвия Цончева, тел. 0899149068, e-mail: silvia.83@abv.bg

 

Заповед № РД-01-154/26.03.2020Банкова информация