Нашата солна стая

20 януари 2023

СОЛНА СТАЯ В ДГ№76 „СЪРНИЧКА“

 

          Невероятните ползи на солта са известни и предпочитани от поколения наред в Европа.
Извори за ползите от солта датират от гръцката епоха, от Хипократ и Европейските монаси, като посочват положителното й въздействие върху укрепване на организма при възрастни и деца с респираторни проблеми.

          Солта има антибактериално и противовъзпалително действие. Децата често боледуват и имат нужда от повишаване на защитните сили на организма.

         Това мотивира екипа на ДГ№ 76 „Сърничка“ да изгради своя солна стая. Докато децата играят в естествен пясъчник от сол без да усетят те получават своето терапевтично лечение или профилактика.

          Ето още материали за ползата от солта и солната терапия, често задавани въпроси и снимков материал от нашата солна стая.

 

СОЛНА СТАЯ В ДЕТСКА ГРАДИНА №76 „СЪРНИЧКА“

 

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

Какво да  е облеклото по време на солната терапия?

   Удобни дрехи, в които  децата ще се чувстватк омфортно по време на терапията (15 минути). Температурата по време на терапията в солните стаи е 24C. Влизането в стаята с калцуни е задължително . За децата  и за по-добър ефект може да са боси.

Позволено ли е влизането с храни/напитки в солните стаи?

   Влизането с храни и напитки е строго забранено.

Какво е Халотерапия/Солна стая?

   Солна терапия, известна също като Халотерапия е 100% натурален метод на лечение без употребата на лекарства, което облекчава здравословни проблеми, свързани с астма, синузит, алергии и множество други заболявания на дихателната система, лекува кожни заболявания, подпомага дишането, здрав сън и цялостно здраве.

Безопасна ли е Халотерапията?

   Халотерапията е 100% натурален, безопасен, без употреба на лекарства процес, който осигурява ефективно облекчение в дългосрочен план. Халотерапията може да се използва като допълнение към предписаното лечение или да се използва като самолечение. Когато Халотерапията се използва като допълнителна обработка, тя води до повишаване ефективността на предписаните лекарства и намаляване срока на лечението.

Какво ще кажете за използване на Халотерапия при деца?

   Халотерапията е много ефективна за децата. В страните, където Халотерапията се препоръчва за лечение в медицината, лекарите препоръчват на родителите да опитат това натурално лечение, преди да започнат прием на лекарства или най-малко да го съчетаят заедно с лекарствата. Децата могат да посещават солната стая след 4-месечна възраст. Детските солни стаи са проектирани и обзаведени по такъв начин, терапията да бъде особено привлекателна за деца. Нивото на ефикасност се оценява на 90%.

ЗАЩО СОЛНАТА ТЕРАПИЯТА СЪС СУХ АЕРОЗОЛ Е ПО-ЕФЕКТИВНА ОТ ДРУГ ВИД ТЕРАПИИ?

        Сред технологиите със сух аерозол има и други видове солна терапия претендиращи за същата ефективност. Това не е така.

Има два начина, по които солната терапия се осъществява:

  1. Чрез поставяне на големи количества сол или солни блокчета в стая. Причината този метод на лечение да е неефективен е невъзможността на достатъчно количество сол в стаята да се изпари и тя да бъде с правилните размери на частиците нужни за лечението на различни състояния. Биха били нужни часове престой в подобна стая, за да бъде почувстван някакъв ефект, а и стотиците клиенти, които влизат и излизат биха изразходили соления въздух много бързо.
  2. Втория метод е мокра солна терапия- с тази техника физиологичен разтвор се изпарява във въздуха и се вдишва от децата. Въпреки, че този метод е по-ефективен от първия, мократа сол достига само горните дихателни пътища, носа и устата като не достига до гърлото и дълбоките части на дробовете и синусите. Това намалява слузоразграждащата способност на солта, защото не достига до местата, където ефектът й би бил най-силен. Ето защо прекарването на няколко дни на плажа е по-малко ефективно от един час в солна стая със сух аерозол.

   Плюсът при технолотията със сух аерозол е не само, че концентрацията на сол във въздуха е идеална за всички клиенти, но и големината на частиците е точно калкулирана, за да направи терапията възможно най-полезна за всеки, независимо дали проблема е свързан със състояние на кожата или болест, която засяга най-дълбоките части на дробовете.

Какви резултати да очакваме?

   Източно европейски лекари отбелязват, че хиляди пациенти са били успешно излекувани по този метод. След като пациентите преминат през терапията в солна стая, дишането им става по-лесно, симптоми като кихане, кашлица и затруднено дишане са облекчени. Също така пациентите не трябва да продължават с приема на големи количества предписани лекарства.

Колко процедури са достатъчни?

   Всеки случай е различен и зависи от вида и тежестта на състоянието Ви. Въз основа на проучванията, ние препоръчваме 12-15 сесии, за предпочитане в рамките на 4-8 седмици. Може да почувствате известно подобрение след една сесия, но се изисква поредица от процедури за постигане на дългосрочни резултати. За леки дихателни проблеми, 6-8 сесии може да бъдат достатъчно. Някои хора посещават Халотерапията, като превантивна мярка за избягване на обикновена настинка и други респираторни вируси.

 

 

Коледен базарЗаслужена награда